Geplaatst op Geef een reactie

Blijf bij je leest

We kennen allemaal het spreekwoord: ‘Schoenmaker, blijf bij je leest.’ Onlangs las ik van een ondernemer dat hij het beste bij z’n leest kon blijven.

Dat trof me. Hij merkte op dat hij door de jaren heen veel had gedaan inzake projecten en activiteiten om zijn leef- en werkomgeving beter te maken c.q. vooruit te helpen. Nu is daar op zich niets op tegen, maar deze ondernemer concludeerde na al dat activisme nadrukkelijk: ‘Blijf bij je leest.’

Het zette me op mijn plaats. Dat is dus de conclusie van dit alles.

Ga niet haasten; de dag komt toch wel aan z’n eind. Er liggen geen winstmarges aan het einde van de horizon; er ligt helemaal niets. Het is dus allemaal niets waard al die extra inspanningen.

Ja, wat is dan mijn leest?

Het naaiwerk? Mijn (tijdelijk) werk buitenshuis? Mijn gezin? Soms lopen de dingen door elkaar heen en is het improviseren om de boel weer op orde te krijgen. Maar het is ook wel gezond. Ik kan op tijd vertrekken van huis, fietsen in de buitenlucht en heb enige aanspraak buiten de deur.

Deze week ben ik begonnen aan een patroon voor een broek. Ook heb ik nieuw naai- en verstelwerk in ontvangst genomen. De broek moet eerst af; ‘first things first’.

Nu moet ik binnenkort maar eens kijken waar ik fournituren vandaan ga halen. Het bestellen via internet is wel handig, maar soms is het ook zo ver weg. Een bezoek brengen aan een winkel of een markt heeft mijn voorkeur, omdat je de artikelen in het echt kunt bekijken en vergelijken. Het is een andere dynamiek dan het kopen in webwinkels.

Doe gewoon wat je leuk vindt; datgene waar je kracht uit haalt om verder te gaan. Al het andere is het niet waard. Blijf bij je leest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *