Geplaatst op Geef een reactie

Een ware proeve

Het was een hele klus – een ware proeve – om dit project af te ronden en er stond druk op. Het werk zou uiteindelijk toch moeten meevallen, maar hier was ik toch wel vaak afgeleid om uiteindelijk eens te beginnen. Ik had iets in mijn hoofd wat ik erg mooi vond. En wat je mooi vindt, wil je ook.

Nog even over een ware proeve. De uitkomst bleek anders dan gewenst en dat was teleurstellend. Het had te maken met eigen keuzes die ik had gemaakt. Ik wilde niet volgen wat ik had gezien en dit uitproberen c.q. uitvoeren, dus hield ik het veilig. Veiligheid is een groot goed, laat me dat vertellen. En, omdat het uitgangspunt een privékwestie was, werd de uitkomst ook een privégebeuren.

Sommige dingen kunnen in de kiem gesmoord raken, omdat ik eigenzinnig was c.q. andere principes hanteerde.

‘De knop is bitter, is begin, de bloem wordt licht en puur.’ Deze regel komt van William Cowper, een dichter. In dit geval was de knop, de mislukking bitter; dat moet ik dan maar accepteren en toch geloven dat dit het begin was. Dus kan er nog iets moois uit voortkomen. Dat betekent dat ik iets nieuws moet gaan maken; de enige weg om verder te komen c.q. te gaan bloeien. Dat vertrouwen moeten we maar vasthouden.

De vraag is of een privékwestie een privégebeurtenis moet blijven. Dat kan natuurlijk niet, want je laat altijd een ander iets van jezelf zien. Of van je huis. En wil ik van deze privéklus ook mijn werk maken? Het zijn vragen die schijnbaar actueel zijn. Het is in ieder geval goed je gedachten te delen met een ander. Daarmee kom je ook verder in het leven. En wat het leven brengt?

Dat is een verrassing.

‘Variety is the spice of life’. Ook een regel van voornoemde dichter. Laten we dat vasthouden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *