Geplaatst op Geef een reactie

Het is goed beginnen

Het is goed beginnen ’s ochtends met naaiwerk. Met het regenachtige weer op de achtergrond kunnen de eerste meters weer gemaakt worden. Want dat moet er gebeuren: ‘meters maken’. En in combinatie met huis houden zijn de ochtenduren het sterkst.

Strikt genomen investeer je altijd meer tijd in naaiwerk dan het oplevert. Het moet voor een zo laag mogelijke prijs – soms – en dan lijd je er verlies op. Net als in de landbouw. Maar mensen werken over het algemeen niet omdat het ‘iets moet opleveren’, maar omdat het leuk is. En mocht het werk niet meer naar wens zijn, dan adviseer ik je om zo spoedig mogelijk iets anders te gaan doen.

Een advies wat ik ongeveer 15 jaar geleden ook kreeg. Ik had geen idee wat de betreffende persoon ermee bedoelde, maar ik denk dat ze wel zag dat ik niet meer gelukkig was in mijn baan. En dat ‘geluk zoeken’ heb ik de afgelopen tijd weer gevonden.

Geluk. Het kost niets, maar het levert het meeste op. Net als de landbouw. Daar gaat het groeiproces vanzelf met de juiste klimatologische omstandigheden; we hoeven er niets aan toe te voegen. Vaak doen we dat wel met en in ons werk; daar gaat het verlies in zitten.

Verliezen doen we toch. Dus zit daar maar niet over in en maak het beste ervan.

Ja, het is toch wel leuk om werk af te leveren wat gewaardeerd wordt. En dan is het een proces om te ontdekken hoever je gaan kunt. Of, wat vindt de klant acceptabel? Ik merk wel dat je zelf best wat in naaiwerk kunt leggen mits de tijd beschikbaar is. Niet altijd is dat zo, maar deze week waren er momenten dat ik rustig door kon werken aan mijn opdrachten.

Het is goed beginnen in de ochtend. En een voordeel: ik hoef het huis niet uit.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *